Η ιστορία του

Τι είναι

Ο στρατηγός Choi Hong Hi

Το Τae Kwon Do είναι μία κορεάτικη παραδοσιακή πολεμική τέχνη η οποία χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω.

Το Tae Kwon Do όπως το γνωρίζουμε σήμερα, διαμορφώθηκε στη δεκαετία του 1940. Πατέρας του σύγχρονου Tae Kwon Do θεωρείται από πολλούς, ο στρατηγός Choi Hong Hi. Ο μεγάλος αυτός Δάσκαλος, συνέδραμε τα μέγιστα ώστε η πολεμική αυτή τέχνη καθώς και το άθλημα να γίνουν γνωστά σ’ ένα πιο ευρύ κοινό.

Εκατομμύρια αθλητές εκπαιδεύονται καθημερινά στο Tae Kwon Do, ενώ χιλιάδες συμμετέχουν ενεργά σε επίσημες διοργανώσεις.

Το Tae Kwon Do, εκτός από την εκγύμναση του σώματος ενός αθλητή, εξασκεί και εκπαιδεύει το μυαλό του.

Εάν εξετάσουμε ξεχωριστά κάθε μία λέξη του ονόματος Tae Kwon Do, θα δούμε ξεκάθαρα ολόκληρη τη φιλοσοφία του.

Η λέξη “Tae” σημαίνει πόδι, η λέξη “Kwon” σημαίνει χέρι-γροθιά, ενώ η λέξη “Do” μεταφράζεται ως μυαλό.

Επομένως, το Tae Κwon Do είναι τόσο η εκμάθηση να χρησιμοποιούμε σωστά τα πόδια και τα χέρια μας (Tae & Kwon) όσο και ο τρόπος τον οποίο επιλέγουμε πότε και πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε.

Όταν κάποιος ασχολείται με το Tae Kwon Do, διαθέτει απόλυτη αρμονία μεταξύ του μυαλού και των κινήσεων του σώματός του. Στόχος είναι αυτή η αρμονία να μεταβιβαστεί τόσο στην προσωπική του ζωή όσο μετέπειτα και στην ίδια την κοινωνία.

 

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Taekwondo

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία του Tae Kwon Do (World Taekwondo), ιδρύθηκε στις 28 Μαΐου του 1973 με έδρα τη Σεούλ. Τρία χρόνια αργότερα, το 1976, ιδρύεται και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία με έδρα τις Βρυξέλλες.

Το άθλημα σιγά σιγά αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους και διαδίδεται σε όλον τον κόσμο. Στους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ το 1988, πρωτοπαρουσιάζεται ως άθλημα επίδειξης και αφού παρουσιάζεται για ακόμα μία φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Ε) δίνει την έγκριση ώστε να γίνει Ολυμπιακό Άθλημα.

Πράγματι, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, το Tae Kwon Do συμπεριλαμβάνεται και ενσωματώνεται ως Ολυμπιακό Άθλημα.

 

Ελλάδα και Taekwondo

Στην Ελλάδα το Tae Kwon Do, ήρθε στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Είκοσι εφτά ολόκληρα χρόνια πέρασαν για να ιδρυθεί η Ελληνική Ομοσπονδία Tae Kwon Do, το 1987.

Από τότε, πολλά σωματεία έγιναν επίσημα και ενεργά μέλη της, ενώ ιδρύθηκαν και άλλα καθιστώντας ταυτόχρονα πιο δημοφιλές το άθλημα στη χώρα μας.

Το ελληνικό ταεκβοντό μετρά τεράστιες επιτυχίες, σπουδαιότερη εκ των οποίων το χρυσό μετάλλιο του Μιχάλη Μουρούτσου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000.

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης έχει κατακτήσει δυο ασημένια ολυμπιακά μετάλλια. Το πρώτο από αυτά, το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Το δεύτερο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο το 2008.

Ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 2004 στο Ταεκβοντό κατέκτησε και η Ελισάβετ Μυστακίδου.

Στους έλληνες ολυμπιονίκες του ταεκβοντό συγκαταλέγεται και η Μόρφω Δροσίδου, η οποία το 1992 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Βαρκελώνη. Το άθλημα του Ταεκβοντό δεν ανήκε στην επίσημη λίστα των ολυμπιακών αγωνισμάτων αλλά σε αυτά της επίδειξης.